Γλυκιές δημιουργίες | Σπιτική Μαρμελάδα Βερίκοκο με Φρουκτόζη

 



Αγαπημένες μου φίλες & φίλοι,

σήμερα θα σας παρουσιάσω, μια από τις πιο αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνήθειες, η οποία είναι να φτιάχνω σπιτικές μαρμελάδες. Θα σας δείξω, πώς να φτιάξετε υπέροχη μαρμελάδα βερίκοκο και όχι μόνο, θα σας πω κολπάκια, πώς να την συντηρήσετε αλλά κυρίως πώς να διατηρήσετε το χρώμα της και τα αρώματα της.

Έτσι, για να μην είμαι ο μοναδικός κάθε χειμώνα, που όταν κρατώ στα χέρια μου ένα βάζο μαρμελάδας, πριν καν ακόμη το ανοίξω, η κουζίνα μου, να γεμίζει καλοκαίρι..... Ναι δεν είναι υπερβολή θα το διαπιστώσετε και όσοι από εσάς μπείτε στη διαδικασία αυτής της μαγικής ιεροτελεστίας.

Από πού να ξεκινήσω από το χρώμα, .... Αχ!!! αυτό το χρυσόποτροκαλοκίτρινο χρώμα σαν ζεστό ηλιοβασίλεμα. Το άρωμα της, που πλημμυρίζει μέχρι και τα διπλανά δωμάτια ή τη θεϊκή της γεύση, που κάνει μία γευστική έκρηξη στον ουρανίσκο και θες να φας με μιας όλο το βαζάκι. Γι' αυτό το λόγο, σήμερα θα σας δείξω πως παρασκευάζω τη μαρμελάδα βερίκοκο με φρουκτόζη αλλά θα σας δώσω και τις δοσολογίες από τις υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες, ώστε να φάμε και το κάτι παραπάνω.... χωρίς τύψεις.

Ολόκληρο το βίντεο στο κανάλι μου,


https://www.youtube.com/watch?v=ZVrw7Wf4oHA


Υλικά,


Για να φτιάξουμε μαρμελάδα βερίκοκου τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι,


Για να φτιάξετε μαρμελάδα βερίκοκου τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι, βερίκοκα 1 kg (χωρίς κουκούτσια).

Τα οποία δεν πετάμε αλλά τα πλένουμε τα στεγνώνουμε και τα αποθηκεύουμε γιατί θα ακολουθήσει βίντεο για λικέρ βερίκοκο.

Φρουκτόζη 600 γραμμάρια (ανάλογα με την ωρίμανση των φρούτων ή αν δεν μας αρέσει και πολύ γλυκιά μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερη ποσότητα ζάχαρης ή γλυκαντικής ουσίας).
Επίσης, αντί για ζάχαρη μπορείτε να επιλέξετε μέλι. Σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα πρέπει να είναι λιγότερη καθώς είναι πιο γλυκό. Στη στέβια η αναλογία συνήθως είναι 1/3.
Βέβαια όλες οι αναλογίες είναι με βάση τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι πως η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό για τη μαρμελάδα, οπότε όσο λιγότερη, τόσο πιο γρήγορα θα χαλάσει. Εφόσον δεν ανοίξετε τη μαρμελάδα και δεν παίρνει από το καπάκι αέρα, μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια όταν φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μόλις την ανοίξετε φυλάξτε τη στο ψυγείο για έως και τρεις μήνες.

Νερό 1/2 lt. Η αναλογία νερού με φρούτο, ως γενικός κανόνας είναι νερό λιγότερο από τον μισό όγκο των φρούτων όταν πρόκειται για φρούτα όπως οι φράουλες και τα μούρα. Σε άλλα πιο ζουμερά φρούτα όπως ροδάκινα ή δαμάσκηνα κ.λ.π, ο όγκος νερού ίσος με τον όγκο των φρούτων. Διπλάσιος όγκος νερού πρέπει να είναι για πιο στεγνά και σκληρόφλουδα φρούτα, όπως τα πιο χειμωνιάτικα φρούτα τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια και τα κυδώνια. Επίσης αν διαθέσετε λίγο παραπάνω χρόνο μπορείτε να την κάνετε χωρίς νερό με εκπληκτικά αποτελέσματα μια η μαρμελάδα βράζει λιγότερο (μια και δεν υπάρχουν τόσα υγρά για να εξατμιστούν) και έτσι διατηρεί περισσότερο το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του φρέσκου φρούτου. 

Στην περίπτωση αυτή καθαρίζουμε τα φρούτα και αφαιρούμε κουκούτσια, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αν χρειάζεται. Tα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (σε στρώσεις) πασπαλισμένα με ζάχαρη εναλλάξ. Και τα αφήνουμε στην άκρη για μερικές ώρες. Αν μείνουν όλη τη νύχτα, βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται προσθήκη νερού. Κατεβάζουν τα δικά τους υγρά και η ζάχαρη μισo-διαλύεται.

Τελευταίο υλικό που χρειαζόμαστε είναι ο χυμός ½ λεμονιού, γιατί ενισχύει την πηκτικότητα του φρούτου αλλά διατηρεί το φυσικό χρώμα του φρούτου και αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το άρωμα και τη γεύση της μαρμελάδας και μαζί με τη ζάχαρη είναι τα φυσικά συντηρητικά της.

Οδηγίες,


Ξεκινάμε την παρασκευή μας καθαρίζοντας τα βερίκοκα μας από τυχόν στίγματα - χτυπήματα και στη συνέχεια τα πλένουμε σχολαστικά.



Στη συνέχεια κόβουμε τα φρούτα μας σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα ανάλογα με τα πως τα προτιμάμε και τα βάζουμε στη κατσαρόλα μας όπου σωστό είναι να προτιμήσουμε μια με   χοντρό πάτο γιατί θα μας βοηθήσει ώστε να μην κολλήσει και καεί το μείγμα μας, με το ½ λίτρο νερού ώστε να βράσουν.


 Κατά το βρασμό τους θα χρειαστεί στην αρχή να τα ξαφρίσουμε γιατί ο συνδυασμός των φρούτων με τη ζάχαρη, δημιουργεί αφρούς. 

Κάθε τόσο λοιπόν αφαιρούμε τον αφρό από την κατσαρόλα, με μία κουτάλα. 


Αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία, η οποία βοηθάει να βγάλουν τα φρούτα το άρωμα τους, για περίπου 20 λεπτά φροντίζοντας να ανακατεύουμε τακτικά. Το ανακάτεμα είναι απαραίτητο όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα. Πρέπει να γίνεται συχνά και με μία ξύλινη κουτάλα μια και η παρασκευή της δεν είναι γρήγορη, συνεπώς το συχνό ανακάτεμα βοηθάει στο να μην καεί. 

Φροντίζουμε να βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, γιατί όταν η κατσαρόλα είναι σκεπασμένη πέφτουν μέσα οι υδρατμοί με αποτέλεσμα να καθυστερεί το δέσιμό τους και να σκουραίνει το χρώμα τους. 

Η μαρμελάδα μας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα υγρή ούτε να πήξει αρκετά θα είναι έτοιμη όταν θα έχει πάρει υφή ζελέ.

 Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε αν είναι έτοιμη, είναι όταν την ανακατεύετε να σχηματίζεται μια γραμμή που αφήνει η σπάτουλα και στη συνέχεια να κλείνει.

Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου στους 105º C, αυτό όμως εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το φρούτο και η ζάχαρη που έχουμε επιλέξει, αλλά και με τις προτιμήσεις μας. Ιδανικά μετράμε με θερμόμετρο τη θερμοκρασία και δοκιμάζουμε την υφή της μαρμελάδας αφήνοντας μία κουταλιά να κρυώσει.

Όταν κρυώσει την φυλάμε σε βάζα, όπου θα σας γράψω αναλυτικά παρακάτω όλους τους τρόπους αποστείρωσης. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις