Αλμυρές δημιουργίες | Κόκορας Κρασάτος με Σπιτικές χυλοπίτες

Χωριάτικος κόκορας κρασάτος με σπιτικές χυλοπίτες, το φαγητό που με μεγάλη διαφορά αφήνει πίσω του το, γαλλικό coq au vin!

Ένα παραδοσιακό φαγητό με φίνα γεύση που θα σκλαβώσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. 



Ολόκληρο το video στο κανάλι μου, 

https://www.youtube.com/watch?v=PLTb5pxMDyw&t=95s



 

Αγαπημένες μου φίλες & φίλοι, 

ως γνήσιο γέννημα θρέμμα αυτού του ευλογημένου τόπου που λέγεται Ελλάδα, σε μια οικογένεια με μητέρα - μαγείρισσα ηπειρώτισσα, που σημαίνει ότι το οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι ήταν άγραφος αλλά νόμος.

Θα σας παρουσιάσω σήμερα μια από αυτές τις συνταγές, που μας συγκέντρωναν όλους μα όλους, δηλαδή θείους, θείες και  ξαδέλφια για να "συνφάγωμεν" και να τα πούμε τα νέα μας (όπως έλεγε πάντα ο μπαμπάς μου όταν έκανε την πρόσκληση) με ένα ποτηράκι κρασί (οι μεγάλοι και εμείς οι μικροί αφού φάμε να γευτούμε, καρυδόπιτα το χειμώνα, κορμό το καλοκαίρι, συνταγές που θα σας δώσω πολύ σύντομα). 

Έτσι και εγώ που λιγουρεύομαι όλο το χρόνο, ένα μεγάλο πιάτο με αχνιστές σπιτικές χυλοπίτες με κοκκινιστό κόκορα κρασάτο, δεν χάνω την ευκαιρία όταν ο κρεοπώλης μου ο κος Γιάννης φέρνει να καλέσω τους φίλους (γιατί οι συγγενείς μου δεν είναι χιλιομετρικά κοντά) και ας μην είναι Κυριακή να συνφάγωμεν μαζί με ένα κρασάκι και να πούμε τα νέα μας. 

Υλικά,



1 χωριάτικο κόκορα (όπου το φαγητό παίρνει μία διαφορετική γεύση λόγω του λίπους). Κομμένο σε μερίδες (1,5 - 2 κιλά, για κάθε μερίδα υπολογίζουμε περίπου 400γρμ κόκορα).  

500 γρ. χυλοπίτες χειροποίητες (περίπου 50-60γρμ η κάθε μερίδα, αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από το πόσο τρώει και ο καθένας. 

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κομμάτι ξύλο κανέλας

1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

1 φύλλο δάφνης

3 μπαλάκια μπαχάρι

Ξύσμα από μοσχοκάρυδο

2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες 

1  κ. σ πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Οδηγίες,




Ξεκινάμε την παρασκευή του φαγητού μας με το να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις μερίδες του κόκορα, τις οποίες θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η πέτσα τους (τις γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας λαβίδας). Στη συνέχεια «σβήνουμε» με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα μας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά μας, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε ελαφρώς, μέχρι να γυαλίζουν τα κρεμμύδια. 

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας και λίγο ακόμα.

Και αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά τουλάχιστον.



Μόλις τελειώσει ο βρασμός, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά μας. Συνεχίζουμε για λίγο το βρασμό του κρέατος και όταν είναι έτοιμο το τοποθετούμε στη γάστρα μας.


Σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα τοποθετούμε τη γάστρα μας και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε μέσα τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε να βράσουν για  5-8 λεπτά ανάλογα την ένδειξη τους. Κλείνουμε το φούρνο μας  και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.


Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο πρώτα τις χυλοπίτες και δίπλα τον κόκορα.  

Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με μίγμα τυριών ή μυζήθρα ξερή για πιο ρουστίκ γεύση.

Αν αγαπάμε το ωμό ελαιόλαδο, προσθέτουμε στο πιάτο μας μόλις σερβίρουμε, το οποίο, αποθεώνει το φαγητό. 

Ιδανική επιλογή για να το συνοδεύσουμε είναι ένα μεσσηνιακό Cabernet Sauvignon.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις