Αλμυρές δημιουργίες | Εύκολη Συνταγή για "Τερίν" Μελιτζάνας

 


    Αγαπημένες μου φίλες & φίλοι, 

η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα, αφορά ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά που αγαπήθηκε πολύ από σχεδόν όλες τις κουζίνες του κόσμου και οι συνταγές μαγειρέματος άπειροι. Είναι ένα υλικό παντός καιρού (αλλά το καλοκαίρι είναι στο φόρτε του) που χωράει παντού, όσο η μαγειρική μας φαντασία μεγαλώνει τόσο ευέλικτο γίνεται. Όπου και να την βάλεις θα βρει τη θέση της και μάλιστα θα επικρατήσει βασιλικά. 

Είναι κοντή και παχουλή αλλά φορές πάλι είναι μακριά και λεπτή, είναι ριγωτή ή μαύρη μπορεί να είναι και λευκή ως αυγό. Όλοι την κατατάσσουμε στα λαχανικά όμως αυτή είναι φρούτο και ανήκει βοτανικός στην ίδια με τα μούρα και τις ντομάτες.

 Ναι λοιπόν σήμερα μαζί θα μαγειρέψουμε μελιτζάνα.

 Όπου το κοινό της είναι φανατικό και από τις δύο πλευρές, δηλαδή υπάρχουν αυτοί που την απεχθάνονται για αυτή την ιδιαίτερη ελαφριά πικρή της γεύση αλλά και αυτοί που την λατρεύουν όπως εγώ. Για παράδειγμα στην Ιταλία τον 13ο  αιώνα ξεκίνησε μια φρενίτιδα για το "τρελό μήλο" και μερικούς αιώνες αργότερα (τον 19ο αι) στην Αίγυπτο. 

Και τους δικαιολογώ πλήρως, ως μάγειρας της τρέφω ιδιαίτερη αγάπη μια όπως είπαμε μαγειρεύεται σε κατσαρόλα, σε ταψί, σε σχάρα ή τηγάνι, με όλους τους τρόπους . 

Αφού ανοίγει για δεχθεί το ρύζι των γεμιστών αλλά μπορεί να περαστεί σε καλαμάκι για σουβλάκι λαχανικών, μπορεί να ξαπλώσει πάνω στη σχάρα αλλά και σε μια παχιά στρώση κιμά για έναν μουσακά, τυλίγεται γύρω από ένα σουτζουκάκι ή ένα κομμάτι μοτσαρέλας για ένα ριγέ πόντσο αλλά την τυλίγουμε μέσα σε φύλλο κρούστας ως πουγκί, την απλώνουμε σπάταλα πάνω σε χωριάτικο φύλλο ανακατεμένη με φέτα για μια μελιτζανόπιτα, αδελφώνεται με την πατάτα και το κολοκύθι σ' ένα μπριάμ ή παντρεύεται με το κρεμμύδι για ένα ιμάμ μπαϊλντί και άλλα υλικά όπως τα μακαρόνια για ένα ιταλικό πιάτο pasta alla norma.

Mπορεί να είναι κύριο φαγητό ή συνοδευτικό δίπλα σε ένα κομμάτι κοκκινιστό κρέας όπως σε χουνκιάρ μπεγεντί, ως  ορεκτικό που γίνεται τηγανιτή, γίνεται πίτα ή σαλάτα  πολίτικη ή καπνιστή με καραμελωμένα ντοματίνια ή ως ιδιαίτερη σαλάτα για καλό-μαθημένους μπαμπάδες - μπαμπαγκάνους.

Μπορούμε να την απολαύσουμε και γεμιστή με ασπρισμένα αμυγδαλάκια ως γλυκό του κουταλιού.

Αυτό που θα μαγειρέψουμε σήμερα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό (και όχι μόνο) φαγητό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και στους καλεσμένους σας. Σίγουρα όλοι θα σας ζητήσουν δεύτερο και τρίτο κομμάτι και φυσικά τη συνταγή.

Το "Τερίν μελιτζάνας" που μαγειρεύουμε σήμερα, είναι λίγο παραλλαγμένη συνταγή αλλά αυτό ακριβώς είναι που την κάνει τόσο εύκολη και γρήγορη. 

Σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη λιχουδιά της παρέας και της οικογένειας σας.

Τερίν ονομάζονται οι παραδοσιακές συνταγές της Γαλλίας όπου μαζί με τα πατέ αποτελούν το σήμα κατατεθέν της γαλλικής γαστρονομίας, αν εδώ και χρόνια πια έχουν γίνει ξεχωριστές λιχουδιές σε γιορτινά τραπέζια πέρα από τα σύνορα της χώρας. 

Οι διαφορές μεταξύ τους (τερίν και πατέ) είναι ελάχιστες, για παράδειγμα ότι οι πρώτες ψήνονται σε πήλινο σκεύος, στο οποίο οφείλει την ονομασία τους (terre) και τα υλικά μπορεί είναι πιο «χοντροκομμένα», ενώ στα πατέ τα συστατικά τους έχουν πιο φίνα και πιο «κρεμώδη» υφή και απαραίτητα σκεπάζονται με κρούστα (ζυμάρι ή pasta). 

Υλικά,



5-7 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε φέτες ψημένες στο γκρίλ του φούρνου (ή τηγανισμένες). 

2 μελιτζάνες ψημένες στα κάρβουνα ή στο γκαζάκι (για να έχει το άρωμα του καπνού).



αλάτι (αν χρειάζεται) και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι

κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα

Για τη μπεσαμέλ 



500 ml. γάλα ζεστό

3 κ.σ. βούτυρο

3 κ.σ. αλεύρι

3 μεσαία αυγά

400 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι

350 γρμ. διάφορα κίτρινα τυριά, (αν αγαπάτε το άρωμα του καπνιστού φροντίστε ανάμεσα στα τυριά να
υπάρχει και κάποιο καπνιστό όπου θα δώσει έντονο άρωμα στο φαγητό σας).


Οδηγίες,



Ξεκινάμε την προετοιμασία του φαγητού μας με το ψήσιμο - κάπνισμα, στο γκαζάκι μας ή ιδανικά στα κάρβουνα, δύο μελιτζανών και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες και τις ψήνουμε αφού τις αλείψουμε ελαφρά με το πινέλο μας με ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο. 


Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες μας, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες και στη συνέχεια τις ψήνουμε όπως επέλεξα εγώ να κάνω ή τις τηγανίζουμε όπου σε αυτή την επιλογή θα τις βγάλουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περίσσιο λάδι. 



Αφού καπνίσουμε τις μελιτζάνες μας τις ξεφλουδίζουμε με προσοχή όσο ακόμη είναι ζεστές και τις κόβουμε σε κομματάκια. Μόλις ψήσουμε και τις φέτες μελιτζάνες έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του φαγητού μας.


Στη συνέχεια προχωράμε με τη παρασκευή της γέμισης - μπεσαμέλ, την οποία φτιάχνουμε με τον παλαιό κλασσικό τρόπο που όλοι γνωρίζουμε και σας έχω δείξει και εγώ σε άλλες συνταγές - βίντεο μου. 

Μέσα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. 


Μόλις κατεβάσουμε τη κατσαρόλα μας από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα κομματάκια της καπνιστής μελιτζάνας και τα τυριά που έχουμε κόψει και αυτά σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε καλά.

Τρίτο και τελευταίο στάδιο της συνταγής μας γι' αυτό σας έγραψα ότι είναι μια γρήγορη και εύκολη συνταγή όπου θα κλέψει τις καρδιές όλων σας και θα γίνει η αγαπημένη κυριακάτικη και όχι μόνο λιχουδιά για την οικογένεια και για τους φίλους σας. 



Στο σκεύος - φόρμα που φτιάχνουμε τα κέικ μας αρχίζουμε να στρώνουμε τις ψημένες ή τηγανισμένες φέτες μελιτζάνας με τέτοιο τρόπο όπου στο σερβίρισμα του φαγητού να φαίνεται όμορφο και σε εμφάνιση. 


Αφού το στρώνουμε με τις μελιτζάνες οι οποίες θα να προεξέχουν (πέφτουν) έξω από τη φόρμα για να σκεπάσουμε τη γέμιση, στρώνουμε με προσοχή τη γέμιση της μπεσαμέλ με τα κομματάκια μελιτζάνας και τυριών. Σκεπάζουμε με τις φέτες μελιτζάνας που περισσεύουν και βάζουμε τη φόρμα μας στο φούρνο. 


Ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 40 λεπτά.


Αναποδογυρίζουμε το Τερίν μελιτζάνας σε πιατέλα και αφού κρυώσει ελαφρά τρίβουμε επάνω κεφαλοτύρι ή ότι τυρί αγαπάμε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις